Operaţia gastric sleeveGastrectomie longitudinalã laparoscopicã

Gastrectomia longitudinalã laparoscopicã sau operaţia gastric sleeve, este o procedură chirurgicală sigură şi eficientă de pierdere in greutate - procedură pentru pacienţii cu un grad de risc superior sau celor care doresc să minimalizeze riscul intervenţiei chirurgicale de pierdere în greutate.
Procedura laparoscopică de gastrectomie (numita de asemenea, Gastrectomie verticală, Gastrectomie de mare curbură, Gastrectomie parietală, chiar gastroplastie) este o procedură în curs de dezvoltare, care devine din ce în ce mai populară în întreaga lume. Aceasta cauzează pierderea in greutate prin limitarea cantităţii de produse alimentare care pot fi consumate fără nici o ocolire a intestinelor sau sindromul de malabsorbţie.

Ce este Gastrectomia longitudinalã laparoscopicã si cum functioneazã?
Această procedură generează pierderea in greutate numai prin restricţie gastrică (volumul redus de stomac). În cadrul acestei proceduri, un tub îngust al stomacului, cu aproximativ acelaşi diametru ca şi esofagul şi duodenul este la modă sa fie împărţit vertical. O parte a stomacului de-a lungul curburii mediale (mai mici), care este în continuitatea tubului de alimentare (esofagului), este reţinuta în tub şi o parte în afara tubului, care este cea mai mare curbura a stomacului şi a fundului de ochi, fiind eliminate.
Aproape 85% din stomac este eliminat. Secţiunea eliminată de stomac este de fapt partea care "se intinde" cel mai mult in timp ce mancam, are funcţie de rezervor şi este responsabilă pentru stocarea produselor alimentare. Stomacul care rămâne are formă de banană şi măsoara 2-4 oz (60-120cc) în funcţie de chirurgul care efectuează procedura. Capacitatea de reţinere a stomacului este astfel redusă drastic.Această procedură restricţionează în mod semnificativ volumul de alimente care pot fi consumate. Cantităţi foarte mici de alimente vor evoca acum senzaţia de plenitudine extremă. Nervii din stomac si supapa de evacuare rămân intacte cu ideea de conservare a funcţiilor  stomacului in timpul reducerii volumului. Nu există nici un by-pass intestinal, cu această procedură, doar de reducere a stomacului. Prin comparaţie, într-un Roux-en-Y de bypass gastric, stomacul este împărţit, nu sunt eliminate, şi supapa de evacuare este exclusă.
 
Procedura de gastrectomie longitudinală laparoscopică a fost iniţial efectuată laparoscopic ca o procedură in prima etapă, la pacienţii cu un IMC foarte mare pentru a încerca să reducă riscul global de pierdere în greutate prin chirurgie. La pacienţii cu IMC mai mare de 60Kg/m2, este dificil să se efectueze o Roux en Y de by-pass gastric sau duodenal cu un Switch laparoscopic. În plus, Roux en bypass gastric Y nu poate produce scăderea în greutate adecvată pentru pacienţii cu un IMC mai mare de 60 kg / m2, deoarece aceşti pacienţi nu pot atinge un IMC de 30 sănătos după bypass gastric. Switch-ul duodenal este foarte eficient pentru pacienţii cu un IMC mare, dar, din păcate, poate fi, de asemenea, destul de riscant. Prima etapă de Gastrectomie longitudinala laparoscopică a apărut ca o soluţie rezonabilă pentru această problemă. Se poate face laparoscopic la pacienţii cu greutate de peste 226 de kilograme.Restricţia de stomac, care apare permite acestor pacienţi să piardă mai mult de 45 de kilograme şi mai multor pacienţi mai mult de 90 de kilograme. Această pierdere în greutate permite o îmbunătăţire semnificativă în domeniul sănătăţii şi în mod eficient un pacient la un grad de risc mai scăzut. Odata ce IMC-ul pacientului scade la (35-45) se pot întoarce în sala de operaţie pentru etapa "a doua", a procedurii, care poate fi fie Switch duodenal, Roux en Y bypass gastric sau chiar un tur Band.
Curând s-a constatat ca unii pacienţi cu gastrectomie longitudinala laparoscopică nu pierd doar o greutate semnificativa, dar menţin, de asemenea pierderea lor in greutate pentru mai mult timp şi nu mai este necesara o a doua procedură. Acest lucru a dat naştere ca idea de Gastrectomie longitudinala laparoscopica reprezinta  procedura unica pentru pierderea în greutate. Aceasta a fost iniţial conceputa de Dr. Johnston în Anglia (Magenstrasse şi operatia Mill). Procedura a fost uşor modificata şi saculetul stomacului se face mai mic decât saculetul duodenal la pacienţii care au Switch. Este o îmbunătăţire semnificativă faţă de procedurile prealabile de gastroplastie, care sunt rareori făcute din cauza unor probleme legate de plasarea de capse, inele silastice şi în jurul ochiurilor de plasă ale saculetului din stomac.

Avantajele Chirurgiei de Gastrectomie longitudinalã laparoscopicã:
- Stomacul este redus în volum, dar tinde să funcţioneze în mod normal, astfel încât cele mai multe produse alimentare pot fi consumate, în cantităţi mici.
- Volumul stomacului in exces este indepartat, nu remodelat. Acest lucru elimină, eventual, hormonul ghrelin (secretat din fundului de ochi al stomacului si stimuleaza foamea) de producţie şi ajută la reducerea senzaţiei de foame, pe care aceste persoane o au.
- Aşa cum nu există nici un bypass al segmentului intestinal implicat, absorbţia de minerale (calciu, fier) şi vitamine nu suferă şi nu este necesar să se completeze aceste minerale si vitamine in dieta asa cum este esenţial dupa un bypass gastric. Acest lucru poate fi, de asemenea, important în cazul pacienţilor în vârstă care sunt susceptibili in a lua mai multe medicamente şi care pot dezvolta mai tarziu cancer sau alte afecţiuni medicale grave.
- Deoarece supapa de evacuare este intactă după gastrectomia longitudinala, nu există nici un dumping (de alimente în intestine) şi simptomele ei (palpitaţii, transpiraţii, tremur, colici şi dureri abdominale), care apar după by-pass gastric, consumand alimente cu un mare continut de carbohidrati lichizi.
- Prin evitarea by-pass-ului intestinal, sansa de obstrucţie intestinală (blocaj), anemie, osteoporoza, deficit de proteine si deficit de vitamine sunt aproape eliminate.
- Minimalizeaza posibilitatea aparitiei unui ulcer.
- Ea poate fi convertita la aproape orice altă procedură de pierdere în greutate. 

Când este comparata cu procedura de tip lap band, gastrectomia longitudinala laparoscopica este o procedura unica in care nu sunt necesare ajustări ulterioare. Se evită, de asemenea, posibile complicatii ale unui corp străin pe termen lung cu nici un posibil risc de alunecare, eroziune, infecţii etc. In timpul celor 4 ani de pierdere în greutate, rezultatele par să fie superioare procedurii de tip lap band.

Gastrectomia longitudinala laparoscopica  la pacienţii cu IMC scăzut (IMC 35-45 kg/m2):
Această procedură a fost începuta în Anglia ca o procedura unica de pierdere în greutate pentru persoanele cu un IMC mai mare de 35 kg/m2 (Johnston, D. Obezitatea medie 2003; 13:10-16). S-a dovedit a fi destul de sigur şi destul de eficient chiar şi la 5 ani. 10% dintre pacienţi au esuat in a atinge un IMC sub 35 la 5 ani, iar acestia s-au dovedit a fi cei mai diicili pacienţi, acesti pacienti s-au aşteptat să treacă printr-o a doua etapă după cum s-a menţionat mai sus. Persoanele cu un IMC scazut care ar trebui să ia în considerare această procedură includ:
- Cei care sunt preocupaţi de potenţialul efectelor pe termen lung ale unui by-pass intestinal, cum ar fi anemia, osteoporoza, proteine si deficienta de vitamine, obstrucţia intestinală, ulcere, etc.
- Cei care iau in considerare procedura de tip LapBand, dar sunt preocupaţi de un corp strain sau nu sunt siguri că au acces la umplerea regulata a saculetului, care este obligatorie pentru pierderea in greutate optimă, după această procedură. La pacienţii cu IMC mai mic, scăderea iniţială a apetitului, restricţia şi pierderea în greutate după procedura de tip Lap band poate fi lenta pana una sau două obturaţii sunt gata. Aceşti pacienţi se simt mai bine după gastrectomia longitudinala. Restricţia şi pierderea în greutate după gastrectomia longitudinala începe imediat, pierderea in greutate este mai rapida si pierderea in greutate este mai mare în comparaţie cu procedura de tip Lap Band (echivalentul unui bypass gastric). 
- Cei care au alte probleme medicale care îi împiedică să aibă o intervenţie chirurgicală de pierdere în greutate, cum ar fi anemia, boala Crohn, intervenţii chirurgicale extinse, precum şi alte condiţii medicale complexe. 
- Oameni care au nevoie să ia medicamente anti-inflamatorii, de asemenea, pot dori să ia în considerare acest lucru. De obicei, aceste medicamente trebuie să fie evitate după un bypass gastric, deoarece riscul de ulcer este mai mare. 

Gastrectomia longitudinala laparoscopica este foarte eficienta ca o procedură de prima etapă pentru pacienţii cu un IMC mare (IMC> 55 kg/m2). Se poate face laparoscopic la pacienţii cu greutate de peste 226 de kilograme. Rezultatele disponibile apar promiţătoare la o procedură cu o singură etapă pentru pacienţii cu un IMC scăzut (IMC 35-45 kg/m2). Este, de asemenea, o opţiune foarte atrăgătoare pentru persoanele cu anemie, boală Crohn şi numeroase alte condiţii care le fac prea ridicat riscul pentru procedurile de by-pass intestinal.

Dezavantajele chirurgiei de Gastrectomie verticala de pierdere în greutate:
Gastrectomia longitudinala laparoscopica este o procedura relativ noua fiind folosita ca procedura unica pentru pierderea în greutate de doar aproximativ 4 ani. Aceasta procedura este folosita de mai putin timp decât procedura de tip Lap Band si by-pass gastric laparoscopic, care au fost folosite de mai mult de 10 de ani. Acesta este un punct de de discutii active pentru chirurgia bariatrica. Există o posibilitate pentru pierderea în greutate inadecvata sau greutatea recâştigata pe termen lung din cauza dilatării saculetului / extinderea. În timp ce acest lucru este valabil pentru toate procedurile, este teoretic mai posibil cu procedurile care nu au un bypass intestinal. Având în vedere că în gastrectomia longitudinala, saculetul stomacului se bazează pe o grosime de curbură mai mică şi musculara, care este relativ nondistensibila, această teamă şi scepticism nu pot fi adevărate. In timpul celor patru ani de rezultate de urmărire a gastrectomiei longitudinale laparoscopice au fost discutate în cadrul Conferinţei anuale a Societatii Americane de Chirurgie bariatrica în San Diago în iulie 2007, iar rezultatele raportate de pierderea în greutate sunt echivalente cu Bypass-ul laparoscopic gastric Roux en Y. La pacientii cu un IMC superior (peste 55 ) va trebui cel mai probabil sa existe o procedură de a doua etapă mai târziu pentru a ajuta pierderea restului de greutate. In cele din urma două etape pot  fi mai sigure şi mai eficiente decât o singură operaţiune pentru aceşti pacienţi cu un IMC ridicat. Calorii moi, cum ar fi inghetata, milk-shake-ul, etc pot fi absorbite si pot incetini pierderea în greutate, în timp ce după bypass-ul gastric vor provoca dumping şi vor fi evitate in urma simptomelor neplăcute. Deoarece stomacul este eliminat, nu este reversibil. Este considerat experimental de unii chirurgi.

Gastrectomie longitudinala: riscurile şi complicaţiile

Ca la orice intervenţie chirurgicală, pot exista si complicatii. Această procedură nu implică capsarea stomacului şi, prin urmare, scurgeri de informaţii şi alte complicaţii legate de capsare pot să apară, deşi semnificativ mai mici în comparaţie cu by-pass-ul. Altele includ: tromboflebită venoasă profundă 0,5%, embolii non-letale pulmonare 0,5%, pneumonie 0,2%, sindromul de detresare respiratorie acută 0,25%, splenectomie 0,5%, hemoragie postoperatorie 0,5% şi obstrucţii intestinale mici.

Planul postoperatoriu dietetic pentru  Pacienţii operati prin gastrectomie longitudinala de pierdere în Greutate

Ca şi în toate programele chirurgicale de slabire, este imperios necesar ca pacienţii operati prin gastrectomie longitudinala sa adere la un regim alimentar strict postoperatoriu. Pacienţii trebuie să rămâna la o dietă pe bază de lichide pentru 2 saptamani dupa operatie; 4-6 săptămâni după operaţie, pacienţii ating la 600-800 de calorii / zi dieta solida. După ce greutatea este atins, de obicei 1-2 ani dupa operatie, majoritatea pacientilor pot consuma aproximativ 1000-1200 de calorii pe zi.

Rezultate pe termen lung in urma operatiei
 
În medie, pacienţii care suferă o intervenţie chirurgicală de Gastrectomie longitudinala sufera o pierdere de 60-80% din greutatea corporală în exces. Scăderea mare si rapida în greutate si foarte putine complicaţii fac din chirurgia de tip Gastrectomie longitudinala o alegere inteligentă pentru pierderea in greutate a mai multor pacienţi.
Gastrectomia longitudinala a dat rezultate remarcabile in scăderea greutatatii.

Tags: Gastrectomie longitudinalã laparoscopicã, Operaţia gastric sleeve